Poluarea Solului

Poluarea solului

Solul, ca si aerul si apa, este un factor de mediu cu influenta deosebita asupra sanatatii. De calitatea solului depinde formarea si protectia surselor de apa, atat a celei de suprafata, cat mai ales a celei subterane.

Poluarea este deosebit de evidenta si in cazul solului. Deseurile de tot felul care nu au fost evacuate in ape si aer acopera uscatul tocmai in locurile aglomerate unde fiecare metru patrat este intens si multiplu solicitat, degradeaza terenurile agricole tocmai acolo unde sunt mai fertile, uratesc natura tocmai acolo unde este mai cautata pentru frumusetea ei. Inca o contradictie a civilizatiei: alaturi de capacitatea de a creea un mediu de viata acceptabil, chiar si in spatiul cosmic, sta rezolvarea precara a salubritatii solului. Dar deseurile solide constituie numai un aspect al problemei. Solul mai este supus actiunilor poluarilor din aer si apa.
Intr-adevar, solul este locul de intalnire al poluantilor. Pulberile din aer si gazele toxice dizolvate de ploaie in atmosfera se intorc pe sol. Apele de infiltratie impregneaza solul cu poluanti antrenandu-i spre adancimi, iar raurile poluate infecteaza suprafetele inundate sau irigate. Aproape toate deseurile solide sunt depozitate prin aglomerare sau aruncate la intamplare pe sol. De la mucul de tigara sau biletul de autobuz pana la autoturismul abandonat, de la picatura de ulei scursa din tractorul care ara campul pana la groapa de gunoi cu diverse deseuri, toate sunt poluari directe ale solului. In orase deseurile sunt inlaturate mai mult sau mai putin sistematic. Daca nu ajung in ape, sunt depozitate pe anumite terenuri, limitand poluarea la suprafete mai reduse, dar exista si pericolul infiltrarii in panza freatica.
Ce poti face tu?

Arunca doar in spatiile special amenajate deseuri precum: sticle, sticle de plastic, cutii de aluminiu! Ele pot fi RECICLATE!

Afla adresa celui mai apropiat centru de colectare a deseurilor de hartie! Organizeaza impreuna cu clasa o campanie de colectare a hartiei!

Poti dona bibliotecii clasei, bibliotecii scolii sau altor copii cartile si revistele care nu-ti mai folosesc, dar care sunt in buna conditie. Astfel poti deveni un bun cetatean!

Solul


Principala insusire a solului este fertilitatea, adica insusirea de a pune la dispozitia plantelor apa si substantele hranitoare necesare cresterii si dezvoltarii lor. Solul este si suport pentru plante, deoarece acestea isi fixeaza in sol radacinile.

masura la transformarea scoartei terestre, prin exploatarea resurselor minerale si materialelor necesare traiului zilnic. Ajutat de mijloace tehnice mereu mai perfectionate, omul reuseste din ce in ce mai mult sa schimbe fata Pamantului dupa vointa sa.

  • Ca sa procure hrana, omul ara pamantul pe suprafete intinse.
  • Pe terenurile neproductive aduce pamant roditor, pe care-l asterne cu grija.
  • In unele zone sapa terase, pe coastele dealurilor si chiar ale muntilor, creandu-si ogoare pentru agricultura.
  • Pentru a-si usura transporturile, omul construieste drumuri, cai ferate, sapa tuneluri pe sub munti si pe sub stramtorile marilor, tunele pentru metrouri pe sub orase, canale pentru navigatie.
  • Ca sa apere pamântul de valurile navalnice ale marilor s-au ridicat diguri.
  • De asemenea, omul indreapta tarmuri, construieste plaje, combate inundatiile si seceta, creeaza lacuri, etc.

Invelisul solid de la suprafata Pamantului este acoperit de un strat afanat, care este influentat de conditiile de mediu in care s-a format. Acest strat se numeste sol. El este alcatuit din materie organica si anorganica.
Principala insusire a solului este fertilitatea, adica insusirea de a pune la dispozitia plantelor apa si substantele hranitoare necesare cresterii si dezvoltarii lor. Solul este si suport pentru plante, deoarece acestea isi fixeaza in sol radacinile.

Cum protejam solul?

Masuri de prevenire si combatere a poluari solului:


  • colectarea igienica a deseurilor menajere in recipiente speciale, pe cat posibil colectarea selectiva, pe tipuri de deseuri;
  • indepartarea organizata si la perioade cat mai scurte a deseurilor colectate, reciclarea, valorificarea sau eliminarea controlata;
  • folosirea rationala pana la reducerea completa a ingrasamintelor si pesticidelor in agricultura si silvicultura;
  • supravegherea atenta a activitatilor potential poluante (de tipul forajelor
    pentru petrol);
  • colectarea (recuperarea), transportul, reciclarea si valorificarea deseurilor, sau, cand acestea nu mai sunt posibile, eliminarea lor prin depozitarea in rampe ecologice, aplicandu-se principiul celor 3R: recuperare, refolosire, reciclare.